Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

Trevor Noah (25) uit Johannesburg: “Wat is het toch met die vlieg in het gezicht?”

“Jullie hier in Amerika hebben een heel raar beeld van Afrika. Ik kan het jullie niet kwalijk nemen. Het komt door al die beelden die je krijgt voorgeschoteld op televisie. Al die Unicef-reclames. Dat is het enige wat jullie van ons zien: spotjes van hulporganisaties.

En die spotjes zijn verschrikkelijk. Ze laten kinderen zien, broodmager met een hongerbuikje, zo ellendig als maar mogelijk is. En daar staat Penelope Cruz dan bij. Ze begint met zo’n grafstem te praten terwijl ze naar een moeder kijkt met zo’n uitgehongerd kindje in de armen: ‘Elk jaar hebben meer dan 5 miljoen kinderen in Afrika honger. Jij kunt het verschil maken. Jij kunt een familie redden voor maar 10 dollar per maand.’

Ik snap het wel. Het is een pijnlijk iets. Maar waarom moeten ze al die details laten zien? Waarom zien we in al die spotjes iemand met een vlieg op zijn gezicht? Wat is er met die vlieg? Die vlieg zit er niet zomaar, hij zit altijd precies op de goeie plek: recht op de bovenlip. Hoe krijgen ze die vlieg daar? Het is alsof ze vandaag de dag geen filmpjes meer maken zónder vlieg. Alsof de vlieg het handelsmerk is van hongerend Afrika. Hebben ze de vliegen soms getraind? Zijn het Disney-vliegen?  ‘Kom maar jongen, kom maar, dáár moet je gaan zitten! Op die lip! Camera’s klaar? Actie! … Elk jaar hebben meer dan 5 miljoen kinderen in Afrika honger…’

Het is te zot voor woorden. En het maakt me kwaad. Het maakt me echt kwaad. Ik snap het, natuurlijk: er zijn mensen met honger in Afrika. Er gaan mensen dood in Afrika. Maar waarom zien we er in die spotjes zo verschrikkelijk uit? En ik zeg het hardop: die spotjes maken dat we verschrikkelijk uitzien. Ze maken dat heel Afrika er verschrikkelijk uitziet. Ze maken dat IK er verschrikkelijk uitzie en dat maakt me kwaad. Want ik ben opgegroeid in een zwarte familie in Afrika. En hoe arm we ook waren, hoeveel honger we ook hadden, we konden altijd nog een vlieg van onze wang vegen.”

 

Bewerking van een fragment uit ‘You laugh but its true’, een documentaire van Trevor Noah, gefilmd in 2009. https://www.youtube.com/watch?v=aNqfFafXGLA. Trevor Noah was toen 25. Hij is sinds 2014 vaste medewerker van het satirische nieuwsprogramma ‘The Daily Show’.

Nu delen: