Artikelen

Stress door het nieuws? Zo kom je de zomer door

Watersnood, hittegolven, de oprukkende Deltavariant…  Ook in komkommertijd dendert het alarmerende nieuws onverminderd voort. Jagen de berichten je af en toe de stuipen op het lijf? Hier zijn drie tips voor stressvrije nieuwszomer. 1. Stap in de schoenen van een journalist Stel jezelf de vraag hoe en waarom het bericht is gemaakt. Verplaats je in de journalist. Deze is dag…

Blije broeders

De broeders waren blij: eindelijk logeerden er weer gasten in hun prachtige abdij in Heeswijk. Ook ik was blij: voor het eerst sinds september organiseerde ik met Ralf Bodelier PhD en Felix Meurders weer een 48-uurs Abdijsessie ‘Inspireren met vooruitgang’.

Angst voor ongeval is grootste bedreiging

De Telegraaf, 24 april 2021

De ramp in Tsjernobyl was het ergste kernongeluk ooit. Een beroerd ont- worpen reactor en crimineel mismanagent
leidde tot een ontploffing in de centrale. Een wolk radioactiviteit ontsnapte en 31 hulpverleners lieten kort na het ongeluk het leven. Hoeveel slachtoffers er uiteindelijk zullen vallen, is tot vandaag een onderwerp van discussie. Sommige schattingen lopen op tot wel 60.000, de WHO houdt het op 4000 tot 9000.

Onze doorgeschoten voorzichtigheid met AstraZeneca stelt Afrikaanse landen voor een duivels dilemma

Met Maarten Boudry. De Morgen, 17 april 2021

De meeste trombose-experten en andere artsen zijn niet te spreken over de beslissingen van Europese overheden om halsoverkop de inentingen met AstraZeneca stop te zetten. Het gevaar op dodelijke bloedklonters door Covid-19 is immers veel groter dan de eventuele risico’s van om het even welk vaccin. België weerstond lang aan de internationale druk, maar zwichtte vorige week dan toch: AstraZeneca blijft voor vier weken in de koelkast voor wie jonger dan 55 is.

Podcast Studio Ecomodernisme

Het duurzaamheidsframe is alomtegenwoordig. Waarom dat niet per se goed uitpakt voor ontwikkelingslanden vertel ik in deze podcast van Studio #Ecomodernisme Een gesprek met journalist Marco Visscher over de framing van vooruitgang, milieu, kernenergie, kweekvlees – en meer.

Vaccineren in Afrika: ongewenste bijwerkingen

De Dikke Blauwe, 1 maart 2021

Hoera! In Malawi zijn ze begonnen met vaccineren. Mijn vriendin Veronica stuurde vorige week een foto van zichzelf, zittend op een groen plastic stoeltje, met dichtgeknepen ogen en een uitgestrekte bovenarm. Een vrouw in een wit uniform jaste daar een naald in. De eerste dosis AstraZenica was gezet.