Lezingen

Amid-Masterclass: hebben we tranentrekkers nodig?

18 maart 2021 / 15 oktober 2020, Nijmegen/online

Het was even wennen. In plaats van voor een publiek hield ik mijn masterclass tegen de camera in een opnamestudio in de Radboud Universiteit. En de cursisten trof ik een paar weken later tijdens een Zoom-workshop. Ook online lukt het gelukkig prima om in gesprek te gaan over framing en beeldvorming door ontwikkelingsorganisaties.

Foto: Piet van der Horst

Kinkellezing: het gaat beter met de wereld dan u denkt

10 oktober 2020, Bemmel

Terwijl de tweede coronagolf zich ontvouwt neem ik het publiek in Bemmel mee in een hoopvol stemmende lezing over langzame vooruitgang en de invloed van de media op ons wereldbeeld.

Energy Talks&Drinks: kernenergie

1 oktober 2020, Buccaneer Delft

Mijn eerste ‘live’ presentatie na de uitbraak van de corona-crisis, voor een klein publiek in de Buccaneer in Delft. Onderwerp: de beeldvorming van kernenergie. Waarom is het omgeven met angst en taboes? Wat drijft de publieke opinie over kernenergie? En welke rol spelen de media?

Tegenlicht Meetup: Kweekvlees

9 maart 2020, LocHal Tilburg

Geen sappige steaks of runderlapjes op ons bord meer, maar smaakvol laboratoriumvlees gekweekt uit stamcellen. Wordt dit de toekomst van het vlees? Ik gaf een presentatie over de framing van kweekvlees naar aanleiding van mijn artikel in het Financieele Dagblad.

foto: Ralf Bodelier

Abdijsessies: media en wereldbeeld

2 tot 4 december 2019, Heeswijk-Dinther en 17 tot 19 december, Berkel-Enschot

Welke invloed hebben de media op ons wereldbeeld? Dat was een van mijn thema’s tijdens de Abdijsessie van World in Progress. Ik gaf de deelnemers kijkje in de keuken van de journalistiek, nam hen mee in een stoomcursus framing en presenteerde een toneelstuk om je te wapenen tegen alarmerend nieuws.

Ronde Tafelhuis: wat doen we met terugkerende IS-vrouwen en -kinderen?

10 december 2019, Tilburg

Foto: Woord en Daad

Op de internationale mensenrechtendag stond het Ronde Tafelhuis stil bij een actueel thema: de terugkeer van IS-strijders en hun kinderen. Nu houdt Nederland ze nog buiten de deur, maar vroeg of laat komen ze weer naar ons land. Zijn we daar klaar voor? Ik leidde een gesprek daarover met Anton van Kalmthout, emeritus hoogleraar strafrecht en met Floor van Berkel, beleidsmedewerker van jongerenwerkorganisatie R-Newt.

Woord en Daad: framing international development cooperation

29 november 2019, Dordrecht

Woord en Daad wil een ‘eerlijk’ verhaal vertellen dat recht doet aan mensen in ontwikkelingslanden. In een presentatie en workshop verkende ik hoe framing daarbij kan helpen, en hoe we het ‘narrative’ over mensen in ontwikkelingslanden op een positief-aansprekende manier kunnen veranderen.

Hogeschool West-Vlaanderen: migratie en beeldvorming

28 november 2019, Kortijk

Een avond voor studenten sociaal werk en het brede publiek over migratie, onderwijs en beeldvorming. Ik presenteerde, met dank aan het onderzoek van mijn co-promotor Baldwin van Gorp, een aantal frames waarmee vluchtelingen en migranten in het nieuws komen: ‘de indringer’, ‘het slachtoffer’, ‘hokjesdenken’ en ‘een mozaïek’. De mediaframes staan haaks op de frames waarmee migranten zichzelf graag portretteren.

NVS: leren van kernenergie

15 november 2019, Nieuwegein

De Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne bestudeert de invloed van straling op mens, plant en dier. Hun jaarcongres stond ditmaal in het teken van ‘leren van kernenergie’. Ik deelde inzichten uit mijn onderzoek naar de framing van kernenergie in de media.

Stedenband Tilburg-Matagalpa: kleinschalig ontwikkelingswerk

5 oktober 2019, Tilburg

De Stedenband Tilburg-Matagalpa vierde zijn 35-jarig jubileum met een boeiende middag over de politieke situatie in Nicaragua en de invloed die dat heeft op het werk van de Stedenband. Ik gaf een lezing over kleinschalig ontwikkelingswerk: hoe kom je van goede bedoelingen tot goede projecten?

Wilde Ganzen: workshop frames en values

23 mei 2019, Breda

Deze workshop, georganiseerd door Wilde Ganzen, was voor kleinschalige ontwikklingsorganisaties uit Nederland en Vlaanderen. De deelnemers hadden subsidie ontvangen van het EU-programma Frame, Voice, Report. Een middag lang gingen we aan de de slag met de vraag hoe frames werken, en hoe je ze kunt inzetten om aansprekende en motiverende verhalen te vertellen over mensen in ontwikkelingslanden.

Stay Human: framing multiculturele samenleving in Nederland

26 april 2019, Den Haag

Stay Human zoekt het ‘stille midden’ in de gepolariseerde discussie over migratie en integratie. Tijdens dit voorjaarsevent presenteerde Baldwin van Gorp, media-onderzoeker aan de KU-Leuven (en mijn co-promotor), zijn onderzoek naar de framing van de multiculturele samenleving in Nederland. In mijn presentatie zette ik een stap verder met deze frames, en liet ik zien hoe bedrijven en maatschappelijke organisaties ze in praktijk gebruiken. Een verslag vind je hier.

Accesserator en EMMA: Entrepreneurship in Africa

17 april 2019, Den Haag

Sociale onderneming Accesserator voorschaft jonge Malawiaanse ondernemers geld en kennis om een bedrijf te starten of uit te breiden. Bij mediabedrijf EMMA in Den Haag organiseerden ze een event rond ondernemerschap in Afrika. Ik sprak een column uit over de invloed van onze beeldvorming van Afrika op ontwikkelingshulp en ondernemerschap (YouTube, vanaf 1.40 m).

Met Janneke Juffermans. Foto: VSO

Hart voor VSO: framing door ontwikkelingsorganisaties

11 april 2019, Utrecht

Hart voor VSO is een jaarlijks evenement voor donateurs en (oud)vrijwilligers van VSO. Mijn presentatie ging over de frames die ontwikkelingsorganisaties gebruiken om hun verhaal te vertellen. Onder leiding van Janneke Juffermans ging ik met de andere sprekers en de zaal in gesprek. Onder andere over de vraag hoe VSO, dat Nederlandse experts uitzendt, kan voorkomen dat ze het stereotype beeld van de ‘witte redders’ versterkt.

Studium Generale Wageningen: framing global poverty

8 april 2019, Wageningen

Tijdens de jaarlijkse ‘One World Week’ viert de Wageningse universiteit haar internationale karakter. Studium Generale nodigde mij uit om een avond te verzorgen over onze beeldvorming van ontwikkelingslanden, en de invloed van media en ontwikkelingsorganisaties op ons wereldbeeld.

Jaarcongres EOS: de framing van wereldwijde armoede

3 april 2019, Amsterdam

‘Think out of the frame’ was het thema van het jaarcongres van EOS, de vereniging van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Ik hield een presentatie over de framing van wereldwijde armoede en de rol van media en ontwikkelingsorganisaties in onze beeldvorming van ontwikkelingslanden. Samen met spreker Chantal van der Leest ging ik daarna in discussie met studenten.

Inspiratiedag Stichting Kernvisie: kernenergie in de Nederlandse media

3 april 2019, Delft

Tijdens de jaarlijkse Inspiratiedag laten de leden van Stichting Kernvisie zich graag voeden met nieuwe verhalen en ideeën. Ik deelde de eerste resultaten van mijn onderzoek naar de berichtgeving over kernenergie in de Nederlandse media. Incidenten in Belgische kerncentrales drukken daar een zware stempel op.

Met presentator Ralf Bodelier

Ronde Tafelhuis Tilburg: de beeldvorming van Tilburg-Noord

28 maart 2019, Tilburg

Tilburg-Noord heeft een slechte reputatie. Althans, dat denken we. In het Ronde Tafelhuis presenteerde ik met Richard van de Wouw de verrassende uitkomst van ons onderzoek naar de beeldvorming van Tilburg Noord. Dat was voer voor discussie met Stephan Jongerius van het Brabants Dagblad, Maudi Keulemans van de gemeente en natuurlijk met de Tilburgers in de zaal.

JOVD Groningen: feiten en frames rond kernenergie

22 maart 2019, Groningen

De JOVD Groningen nodigde Ralf Bodelier en mij uit om een avond te praten over wereldwijde vooruitgang en ecomodernisme. Ik hield een verhaal over de framing van kernenergie. Het was gezellig in het zaaltje boven café De Keyzer in Groningen.

Humasol: het gaat beter met de wereld dan je denkt

14 maart 2019, Gent

Via Humasol kunnen studenten aan technische opleidingen een onderzoeksstage doen in een ontwikkelingsland. De jongeren krijgen een uitgebreide voorbereiding in België. Voor een groep aspirant-stagiaires hield ik een lezing over onze beeldvorming van ontwikkelingslanden en de rol van de media.

Partos Proeftuin: constructief communiceren over ontwikkelingssamenwerking

7 maart 2019, Amsterdam

Partos, branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, organiseerde dit voorjaar een leertraject over constructief communiceren. Enkele tientallen communicatiespecialisten uit de sector namen daaraan deel. Ik gaf een presentatie over het betrekken van je achterban met negatieve en positieve verhalen. Klik hier voor een verslag.

Fryske Akademy: het gaat beter met de wereld dan je denkt

22 januari, Joure en Leeuwarden

De Fryske Akademylezingen, in Joure en Leeuwarden, mocht ik gelukkig in het Nederlands houden. Mijn verhaal ging de spanning tussen de wereldwijde vooruitgang op het terrein van armoede, gezondheid en veiligheid, en ons veelal sombere wereldbeeld. Het eindigde met tips voor constructief nieuws consumeren. Een verslag vind je hier.