Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

Over Mirjam

Nieuwsgierigheid naar de impact van beeldvorming door de media is de rode draad in mijn werk. Ik doe onderzoek, spreek en adviseer over maatschappelijke onderwerpen als armoede, migratie en de invloed van technologie. Ik ben geboeid door de vraag hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden.

Diepere duik in wereldwijde armoede

In 2018 promoveerde ik op een onderzoek naar de framing van wereldwijde armoede. De drijfveer achter dit onderzoek lag in het Afrikaanse land Malawi, waar ik met regelmaat woon en werk. Leven in Malawi is een doorlopende confrontatie met het grootste probleem van deze tijd: de extreme armoede van bijna 800 miljoen mensen. Mensen in lage- en middeninkomenslanden verdienen een beter leven. Daar is veel voor nodig, zoals meer energie en gezond voedsel, terwijl het klimaat en de biodiversiteit moeten geworden gespaard. 

Dat maakt niet alleen dat ik positief sta tegenover ontwikkelingssamenwerking en ruimere mogelijkheden voor arbeidsmigratie. Het maakt mij ook tot pleitbezorger van (C02-vrije-) kernenergie, genetische technologie in de landbouw en innovaties om vlees en zuivel te produceren zonder dieren.

Advies over effectieve communicatie

Tijdens mijn promotieonderzoek hielp ik tientallen ontwikkelingsorganisaties in Nederland en Vlaanderen met hun communicatie. Ik adviseerde hen bij het strategisch kiezen voor frames waarmee ze hun impact konden vergroten. Al snel breidde mijn onderzoeks- en advieswerk zich uit naar andere maatschappelijke onderwerpen. Zo ben ik nauw betrokken bij OnMigration. Dit platform zet zich in voor meer draagvlak voor migratie en de opvang van vluchtelingen.

 

Ook ben ik onderzoeker en adviseur bij RePlanet, een grassroots-beweging die zich inzet voor een schone planeet zonder armoede. En via CuriCos organiseer ik reizen naar Malawi en Abdijsessies. Dat zijn inspiratiedagen in Limburgse, Gelderse en Brabantse kloosters om mensen op te laden met een meer optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld.

Ik schreef diverse boeken over ontwikkelingssamenwerking, waaronder praktische gidsen voor vrijwilligers die zich inzetten voor kleinschalige projecten in het mondiale Zuiden.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met me op.