Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

Podcast Dorcas: Exit tranentrekkerij

Onlangs was ik te gast in de podcast van Lysanne van de Kamp van Dorcas. Het werd een boeiend gesprek over – hoe kan het anders – de framing en beeldvorming van ontwikkelingssamenwerking. Het gesprek leidde tot maar liefst twee podcasts met de titel ‘Ethisch fondswerven’.

Ik vind het mooi om te zien hoe Dorcas een transformatie doormaakt. Mijn mede-gast Betty Hoekstra van Dorcas had nog eens naar hun campagnes van jaren geleden gekeken en zei: “Dat doen we nu écht niet meer”. Exit tranentrekkerij.

Maar hoe kan het anders? Hoe kun je mensen een positieve manier enthousiast maken? Wat motiveert, wat schept vertrouwen, wat maakt moedeloos? Met Dorcas en vijf andere organisaties zocht ik afgelopen jaar naar een antwoord in een onderzoeksproeftuin.

In deze Podcast vertellen we erover. En we nemen een aantal ‘schurende kwesties’ onder de loep. Deel jij snoepjes uit tijdens veldbezoeken in Afrika? Hoe schrijf je een hoopvol verhaal wanneer er niets hoopvols te vertellen is? En moet het slachtofferframe altijd taboe zijn? Hier vind je de links naar deel 1 en deel 2.

Nu delen: