Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

Blije broeders

De broeders waren blij: eindelijk logeerden er weer gasten in hun prachtige abdij in Heeswijk. Ook ik was blij: voor het eerst sinds september organiseerde ik met Ralf Bodelier PhD en Felix Meurders weer een 48-uurs Abdijsessie ‘Inspireren met vooruitgang’.

Alle deelnemers waren gevaccineerd of getest en de broeders hadden het – van refter tot kerk – perfect op de anderhalve meter georganiseerd. Gastenbroeder Maarten zorgde voor koffie, thee en abdijbiertjes. Licht zenuwachtig controleerde hij of alles op rolletjes liep: “We moeten er allemaal een beetje aan wennen dat er weer mensen zijn.”
 
Want het was stil geweest, zo vertelde abt Denis tijdens een gesprek met de groep. Geen gasten, geen bijeenkomsten, een lege kerk. Terwijl de Norbertijnen graag midden in de samenleving staan. Gelukkig was niemand ziek geworden. Maar in verzorgingshuis aan de overkant had corona een 77 mensenlevens geëist. Abt Denis: “De sirenes gingen af en aan. Het was verschrikkelijk.”
 
Nu probeert de abdij de economische klap te boven te komen. De bierverkoop, de gasteninkomsten, het drukken van misboekjes – het daalde allemaal naar een dieptepunt. Hopelijk markeerde onze Abdijsessie een ommekeer. We komen in september graag weer met nieuwe groep terug.

Nu delen: