Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

Beste NRC, de meeste migranten zijn geen asielzoeker!

Ai, wat een ongelukkige beeldkeuze bij dit artikel in het NRC van 4 juli. We zien een groep asielzoekers die in de buurt van Ter Apel wachten op een bus. De foto illustreert een nieuwsbericht over de fors gestegen migratie naar Nederland. In 2022 ontving ons land volgens het CBS ongeveer 403.000 migranten – en dat waren er 151.000 meer dan een jaar eerder.

Waaruit bestond die groeiende groep migranten? De foto in NRC laat daar geen twijfel over bestaan: asielzoekers!

Maar dat klopt niet. De toename – zo lezen we in het artikel – zit vooral in de komst van mensen uit Oekraïne: 108.000. Die staan echter niet bij een bushalte in Ter Apel, want ze mogen in Nederland wonen en werken zonder asielprocedure.

Kennismigranten

De overige 295.000 migranten kwamen vooral uit de Europese Unie. Ze verhuisden naar Nederland om te werken, te studeren, of voor de liefde. Ook het aantal nieuwkomers van buiten de EU steeg. Op de de website van het CBS lezen we dat er onder hen veel kennismigranten waren uit India, Zuid-Afrika, Rusland en Turkije.

En asielzoekers? Het artikel in NRC noemt geen aantal. Maar volgens het CBS vroegen vorig jaar 35.535 mensen voor het eerst asiel aan. Zij maakten dus nog geen 9 procent van het totale aantal migranten uit.

Niet onschuldig

Toch siert hun foto het artikel. En dat is minder onschuldig dan het lijkt. Mediabeelden als deze voeden de verkeerde perceptie dat de meeste migranten die naar Nederland komen asielzoekers zijn. En die misperceptie voedt weer het publieke en politieke debat. Zorgen over aantallen worden zorgen over asielzoekers – en ze buiten de grens houden wordt de logische oplossing.

Wat weet jij over vluchtelingen? Test je kennis via de Refugee Misperception Study van Gapminder.

Nu delen: