Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

#mindthegap2: De hardste schreeuwer heeft geen gelijk

World’s Best News, 14 februari 2017

Bert Wagendorp schreef deze week een column in de Volkskrant die me uit het hart was gegrepen: hoe blijf ik geïnformeerd zonder gek te worden?

Het kost me grote moeite om niet onmiddellijk weg te zappen zodra de dolgedraaide nieuwe aanvoerder van BV-Amerika op het scherm verschijnt. Datzelfde geldt bij het zien van onze eigen blondgelokte wiggendrijver die, als we de peilingen mogen geloven, straks als eerste bij de koning op de koffie mag. Onze open en liberale samenleving, waar ik ooit zo trots op was, verkruimelt onder mijn ogen. Tenminste, wanneer ik het nieuws moet geloven.

Maar moet ik het nieuws wel geloven? Dat dacht ik toen ik dit plaatje zag:

Het komt uit het Continue Onderzoek Burgerperspectieven van het SCP. Elk kwartaal peilt het COB hoe de Nederlander denkt over de toestand in het land. Deze peiling is van eind 2016. Wat blijkt: stemmers op alle partijen zijn per saldo positief over de multiculturele samenleving. Behalve stemmers op de PVV. Alle ongerief over de vluchtelingenstroom en de islamisering van Nederland, waar kanten nu al anderhalf jaar hun kolommen mee vullen, is samengebald in die éne partij. Het is de PVV versus de rest.

Dat maakte me nieuwsgierig naar de steun voor het andere heilige huisje dat, als je het nieuws mag geloven, op sterven na dood is: de Europese Unie. Dat ziet niemand toch meer zitten? Daar willen we met z’n allen toch zo snel mogelijk vanaf? Na Brexit is het toch wachten op Nexit? Ik pakte het COB-onderzoek erbij:

De meningen tussen kiezers lopen hier wat verder uiteen, maar ook de steun voor de EU is bij alle stemmers boven het nulpunt – behalve bij de aanhangers van de PVV. Niks op sterven na dood. Opnieuw is het de PVV versus de rest.

Nog eentje dan: de somberheid over hoe het ervoor staat met Nederland. Het motto van Nederlander is immers: ‘Met mij gaat het goed, met de rest gaat het slecht’. Ook daar zijn we het toch met z’n allen over eens? Maar opnieuw splijt het electoraat keurig in tweeën: alle stemmers geven de Nederlandse samenleving een voldoende, al is het een magere – behalve die op de PVV.

Wat vertelt dit onderzoek ons? Ten eerste dat Nederland minder somber is over buitenlanders en de EU dan ik dacht. Gelukkig maar. Ten tweede dat er maar één echte kloof door onze samenleving loopt: die tussen PVV-stemmers en de rest. En ten derde dat onderzoeken een betere graadmeter zijn voor de temperatuur in Nederland dan de nieuwsmedia. Zij peilen wat Nederland denkt. En niet wie het hardste schreeuwt.

Nu delen: