Onderzoeker, adviseur en spreker over maatschappelijk gevoelige thema’s

Ik ben nog steeds links en nu vóór kernenergie

Algemeen Dagblad, 9 november 2018

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff brak deze week een lans voor kernenergie. ook ‘links’ moet zich erin verdiepen en oude opvattingen op de helling zetten. Dat vindt Mirjam Vossen. ,,En ik sta niet alleen.’’

Als tiener streed ik in de jaren 80 tegen kernenergie. Samen met mijn vriendinnen demonstreerde ik op het Malieveld tegen kernwapens. We droegen buttons met ‘Kernenergie? Nee bedankt’. En we stemden op wat vandaag GroenLinks heet. Kernenergie, dat was iets voor CDA’ers en VVD’ers. Kernenergie was rechts.

Dertig jaar later lijkt er weinig veranderd. De partij die kernenergie het stevigst omarmt, is de PVV. Ook de VVD toont zich weer voorstander. Eerder deze week brak VVD-leider Klaas Dijkhoff in Nieuwsuur een lans voor kernenergie. Het CDA houdt eveneens de deur voor kernenergie open. GroenLinks, D66 en CU zijn tegen.

Nieuwsgierig

Maar ík ben inmiddels voor. Toch ben ik nog steeds links. De afgelopen dertig jaar stofte ik mijn ideeën over kernenergie stevig af. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door een artikel over de gevolgen van de kernramp in Fukushima. Tot mijn verbijstering had die niet tot slachtoffers geleid. Wat, zo dacht ik, klopt er nog meer niet van wat ik over kernenergie denk te weten? Al lezend ontdekte ik dat CO2-vrije kernenergie een uitstekend wapen is tegen klimaatverandering. Ook blijkt kernenergie veiliger dan elke andere vorm van energie.

Inmiddels denk ik dat kernenergie, met zon en wind, kan bijdragen aan veilige, goedkope en schone energie voor iedereen. En ik sta niet alleen. Sinds enkele maanden ben ik betrokken bij de Nuclear Pride Coalition, een internationale burgerbeweging die zich uitspreekt vóór kernenergie. Afgelopen maand organiseerden wij in het centrum van München een actie voor het behoud van Europese kerncentrales.

De jongste deelnemers waren een jaar of 20, de oudste boven de 80. Onder hen waren milieuactivisten, ingenieurs, duurzame energie-experts, studenten, gezondheidswerkers en muzikanten. Hoe divers de club ook was, vrijwel iedereen plaatste zichzelf politiek gezien ‘links van het midden’. En met zijn allen weten wij niet meer op wie we moeten stemmen.

Onze idealen zijn niet veranderd. We vinden nog steeds dat iedereen, wereldwijd, toegang moet krijgen tot betaalbare en veilige energie. We vinden nog steeds dat klimaatverandering een groot probleem is. Maar geen enkele partij ‘links van het midden’ lijkt zich in de feiten te willen verdiepen.

Groen en sociaal
Na de uitspraak van Dijkhoff in Nieuwsuur, sloot D66-leider Rob Jetten zich bij voorbaat af voor kernenergie. Terwijl juist D66, als rationele, groene en sociale partij zou moeten openstaan voor nieuwe inzichten. We kunnen alleen maar raden waarom: angst voor de weerstand van kiezers? De omgekeerde gedachte is nog niet tot politici doorgedrongen: omarmen van kernenergie kan ook stemmen opleveren. Juist links van het midden.

Nu delen: