#mindthegap1: Test jouw beeld van Afrika

LinkedIn, 14 januari 2017

Hieronder vind je acht paar foto’s van mensen, kantoren, winkels, gebouwen. De helft is gemaakt in Afrika. Kun jij zien welke foto waar vandaan komt?

Ik vind het altijd leuk om feitjes te ontdekken die mijn wereldbeeld op de proef stellen. Zoals deze: in Afrika zijn meer mensen met een ‘degree’ dan mensen met acute honger. Mijn intuïtie zegt dat dat niet kan kloppen. Maar waarschijnlijk klopt het echt. Het laat weer eens zien hoe hardnekkig de stereotypen van Afrika zijn. Ook voor mij, terwijl ik al twintig jaar in Malawi kom en heus wel weet dat het daar niet wemelt van de ondervoede kinderen.

In de zomer van 2017 ga ik er weer heen. Met twee Malawiaanse vrienden en partner Ralf organiseer ik een kleinschalige groepsreis voor iedereen die zich lekker wil laten onderdompelen. Zo’n reis is een ultieme botsing tussen het Afrika in je hoofd en het Afrika in het echt. Afrika in je hoofd is wat we kennen van televisie: armoede, honger, aids, mensen in hutten en kinderen op blote voetjes.

Wat klopt daarvan als je in Malawi bent? Alles. Neem het dorp waar mijn vriendin Veronica is geboren, zes kilometer van de verharde weg. Na twee mislukte oogsten hebben veel gezinnen nu te weinig te eten. De meeste mensen wonen in een hut met een rieten dak en leven van wat hun akkertje opbrengt. Veronica’s familie verloor acht mensen aan aids. Helemaal volgens het plaatje.

Tegelijkertijd wandel je vanaf de eerste minuut in Malawi ook door een totaal ander land. Een land met megasupermarkten, flatgebouwen, wifi, disco’s en tieners met smartphones en strakke jeans. Ik hoor je denken: ‘Dat zijn niet de armsten!’ Nee, dat zijn niet de armsten. Maar het is óók Afrika. Je ziet het alleen nooit op televisie.

En de armsten? Daar zijn er langzaam maar zeker gelukkig steeds minder van. Ook in Veronica’s dorp heeft intussen bijna iedereen een mobieltje. De afgelopen tien jaar kwam er een school, een waterpomp en een maismolen. Dorpelingen met hiv krijgen medicijnen en steeds meer gezinnen hebben een golfplaten dak en een fiets. Bovendien: het leven in het dorp is méér dan alleen maar armoede. Wacht maar eens tot je een potje voetbal speelt tegen het lokale team. Dat ga je niet winnen!

Hoe zit het met het Afrika in jouw hoofd? Hieronder zie je acht paar foto’s. De helft is gemaakt in Afrika, de andere helft in de Verenigde Staten. Kun jij zien welke foto waar vandaan komt? Ik na een paar minuten al niet meer. Het Afrika op deze foto’s is net zo echt als het Afrika in je hoofd. Maar je moet er heen om het te zien.

Nu delen: