Woensdag 18 april haalde ik samen met Ralf Bodelier De Telegraaf met een brief over ontwikkelingssamenwerking. Het was een reactie op een opiniestuk door oud-VVD kamerlid Zsolt Szabó, dat bol stond van onjuistheden en verdachtmakingen. Je vindt de tekst hieronder.
Dit Telegraaf-stuk was een dag later hét gesprek op een bijeenkomst met tientallen ontwikkelingsorganisaties waar ik bij was. Geen van hen had op het stuk gereageerd. De reden die ik het meest hoorde: ‘als wij reageren, dan is dat verdacht. Dus laten we ons maar stilhouden’.
Wat een armoe. Stel je voor dat Greenpeace dat zegt wanneer iemand beweert dat milieubescherming weggegooid geld is. Of dat jeugdhulproganisaties in een hoekje kruipen wanneer het kabinet er miljoenen op wil bezuinigen.
Gelukkig zie ik bij hulporganisaties ook media-daadkracht waar ik blij van word. Mariëlle Bemelmans van #Wemos had deze maand een mooi stuk in De Volkskrant https://lnkd.in/ePjFx9Pk. Michiel Servaes van #OxfamNovib was bij Renze https://lnkd.in/eyEv7eDi en de op dit terrein onvolprezen Tineke Ceelen van #StichtingVluchteling horen we gereld op Radio 1 https://lnkd.in/e-amBc48.
Het kan wél.
Lezersbrief De Telegraaf: ‘Nederlandse hulp aan Afrika efficiënt en effectief’
‘Waar is die door de Nederlandse burger opgehoeste 150 miljard euro voor Afrika gebleven?’ Dat vraagt Zsolt Szabó zich af (De Kwestie, 16/4). Wij vragen ons af: had Szabó als Kamerlid wel ontwikkelingshulp in zijn portefeuille?
Dan had hij moeten weten dat in de afgelopen decennia de levensverwachting in Afrika met 20 jaar is gestegen. Dat grootschalige vaccinatiecampagnes de kindersterfte met 60 procent lieten dalen. Dat pokken en polio werden uitgeroeid en hongersnoden steeds minder voorkomen. Dat miljoenen Afrikaanse huishoudens elektriciteit en schoon water kregen. En dat vandaag evenveel meisjes als jongens naar school gaan. De successen van ontwikkelingssamenwerking zijn vaak spectaculair. En Nederlandse burgers dragen daaraan bij. Elk jaar zet het ministerie op zijn website waar het ontwikkelingsgeld aan wordt besteed en wat de effecten zijn. In 2015 constateerden wetenschappers van de Universiteit Maastricht dat Nederlandse ontwikkelingsorganisaties ‘effectief en efficiënt’ opereren. En dat ze hun geld ‘uitstekend besteedden’. Szabó moet dit als oud-Kamerlid weten en er trots op zijn.