Begrijpen hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden, dat vind ik belangrijk. Op 9 januari 2018 hoop ik te promoveren op een onderzoek naar de framing van wereldwijde armoede in de media.

Als journalist vertaal ik mijn inzichten over media-impact voor een breder publiek. Op deze website vind je mijn artikelen en blogs.

Mijn kennis deel ik graag met mensen en organisaties die meer grip willen krijgen op mediabeeldvorming en hun eigen rol daarin. Neem gerust contact met me op.

Uitnodiging promotie

Mannenzaak

myworld lambert1MyWorld Magazine, december 2014

De Nederlandse ambassadeur voor vrouwenzaken in ontwikkelingslanden is een man. Hij heet Lambert Grijns voert hartstochtelijk strijd tegen moedersterfte, meisjeshuwelijken en seksueel geweld. Sommige vrouwen vinden dat maar niets, zo’n man die vrouwenkwesties bepleit. Tijdens het MyWorld Event kreeg Grijns dan ook een sneer van een jonge vrouw in het publiek. “Konden ze bij Buitenlandse Zaken soms geen vrouw vinden?” beet ze hem toe.

Ze had een punt: vrouwen moeten opkomen voor vrouwenzaken, arbeiders voor arbeidersrechten, enzovoorts. Onderdrukte groepen moet zelf hun rechten bevechten. Maar hebben ze ook het alleenrecht op die strijd? Grijns vond van niet: juist als man kan hij iets voor vrouwen betekenen. Het zijn immers mannen van vijftig die met een meisje van veertien trouwen. Het zijn mannen die vrouwen mishandelen. En zij luisteren wellicht beter naar andere mannen.

Zo’n mannelijk rolmodel hoeft trouwens niet uit Nederland te komen. Grijns bezocht een school in Oeganda waar meisjes veel lessen missen: ze blijven thuis tijdens de menstruatie omdat ze geen maandverband hebben. De school zette daarop leerlingen, ook jongens, achter naaimachines om uitwasbare katoenen lapjes te stikken. Drijvende kracht achter dit initiatief was het schoolhoofd, een grote forse man. Toen de lapjes klaar waren, demonstreerde hij met hulp van een grote onderbroek hoe je ze moest gebruiken. Zijn mannelijk enthousiasme hielp om het project bij iedereen geaccepteerd te krijgen. Zo’n rolmodel, daar mogen vrouwen én mannen blij mee zijn.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.